maandag 27 juni 2016

Zo werkt het niet

“Jezus zond boden voor zich uit, maar toen die in een Samaritaans dorp kwamen om zijn verblijf te regelen, wilde men hem niet ontvangen, omdat zijn reisdoel Jeruzalem was.

Toen de leerlingen Jakobus en Johannes dat hoorden, zeiden ze: ‘Heer, zullen we zeggen dat er vuur uit de hemel moet neerdalen om hen te vernietigen?’

Maar hij keerde zich om en wees hen terecht.”

(Lukas 9,52-55)

Ik krijg een verschrikkelijk déjà-vu gevoel bij deze tekst. (Gisteren voorgelezen in de zondagsliturgie). Het Midden Oosten-conflict begon niet in 1947, toen de Verenigde Naties beslisten dat de Palestijnen grondgebied moesten afstaan om op de vrijgekomen plek de nieuwe staat Israël te kunnen oprichten. Neen, het was er al 2000 jaar geleden, en wellicht nog eerder.

De Joden minachtten de Samaritanen. Zij achtten zichzelf beter - Übermenschen avant-la-lettre. Van de weeromstuit wilden de Samaritanen van de Joden niet weten. Komt daar ene Jezus in hun gebied, en vraagt of hij er onderdak voor de nacht mag krijgen. No way, zeggen de Samaritanen, want jij wil naar Jeruzalem reizen en dus ben jij onze vriend niet! Dus heb je twee partijen tegenover elkaar. En wie is er ooit begonnen?

Aan die vraag verliezen Jakobus en Johannes geen tijd. “Wij hier niet mogen logeren? Vuur uit de hemel kan je krijgen!”, zo redeneren zij. Niet zo Jezus. Hij wijst de twee broers terecht. Nog is hij met hen niet klaar, want een tijd later, nog op de weg naar Jeruzalem, zijn zij het die Jezus op kousenvoeten komen vragen om hun de beste plaatsen te geven ‘als hij in zijn heerlijkheid gekomen is’ (Marcus 10,35-37). De beste plaatsen, dat is: links en rechts van hem; als twee vice‑premiers. “Je weet niet wat je vraagt”, is Jezus’ reactie.

Hoe reageert Jezus dan op de afwijzing door de Samaritaanse bewoners? “Toen gingen ze naar een ander dorp”, vervolgt de tekst laconiek. En daarna de gedenkwaardige woorden: “De vossen hebben hun holen en de vogels hun nesten, maar de mensenzoon heeft geen steen om zijn hoofd op neer te leggen”. Toppunt van loslaten!

Hoe Jezus over de Samaritanen, die lastige mensen, denkt, maakt hij duidelijk in zijn verhaal over de reiziger die, op weg van Jeruzalem naar Jericho, in handen viel van struikrovers. Ik nodig je uit om het vervolg te lezen in Lukas 10,30-35.

Etienne Eertmans

27 juni 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten